Oprava - renovace dřevěné pažby

16.02.2010 12:24

Jak na již notně unavenou dřevěnou pažbu ???

 

    Pokud není příliš zničená, tedy když nám nechybí části pažby, tak renovace nebude příliš složitá. Určitě ale zabere několik ne málo hodin práce. Převážně broušení.

 

    Vypadá-li pažba třeba tak jako na obrázku i hůře, nezbyde nic jiného, než odstranit starý nátěr.

 

    V tomto případě nám postačí smirkový papír (několik smirkových papírů). Začneme s hrubostí "P 100". Měla by postačovat k odstranění starého a již odpadávajícího laku. Vyskytují-li se někde hlubší rýhy, prohlubně, pomůže nám při jejich likvidaci nebo alespoň k jejich rozbroušení do ztracena smirkový papír o hrubosti "P 80" nebo hrubší. Čím větší hrubost použijeme, o to více postupného broušení nás čeká.  Rovněž použijeme takto hrubé smirky na vyrovnání vzniklých nerovností, vrypů, škrábanců a pod.

    Stane-li se, že získáme vzduchovku u které se již někdo pokoušel o renovaci tím, že ji natřel syntetickým lakem a pod. a ono se nám to nelíbí (takový materiál na pažby nepatří), použijeme na jeho odstranění kousky skla. Pozor na manipulaci ať se nepořežete.

    Pokud nechceme poškrábat lak na řezbě (rybině), bude vhodné tuto přelepit - nejlépe papírovou lepící páskou, kterou používají malíři. Dá se koupit v drogeriích s malířskými potřebami, barvy laky, OBI, Baumax apod. Páskou přelepíme část pažby, kterou chceme ochránit a přebývající pásku odřežeme. Např. odlamovacím nožem apod. Řezba se většinou čistí za pomocí kartáčků.

     S broušením nemusíte spěchat. Není to práce na jeden den. V momentě, kdy přebrousíme celou pažbu smirkem o hrubosti P 100, otřeme celou pažbu vlhkým hadrem a necháme ji proschnout. Tím se nám postaví dřevěné chloupky. Pokud výsledek není ještě uspokojivý, můžeme brošení hrubostí P 100 opakovat. Pokud máme pažbu vyrovnanou a odstraněn starý nátěr, opět pažbu přejedeme vlhkým hadrem, vysušíme a dáme se opět do broušení. Tentokrát smirkem o hrubosti P 150 - 180, dle potřeby a dostupnosti. Po každém přebroušení opět navlhčit a nechat proschnout. Poté si veme na pomoc smirek hrubosti P 500. Po prvním broušení uvidíte, ale hlavně ucítíte ten rozdíl, kdy se vám pažba krásně vyhladí. Opět pažbu navlhčíme a osušíme. Poté přebrousíme ještě jednou stejným smirkem.

     Těm, kterým tento výsledek stačí, mohou přistoupit k povrchové úpravě. Ti kterým tento výsledek nestačí a chtějí mít pažbu dokonalou, tak se určitě pustí do dalšího broušení. Vezmeme na pomoc smirek o hrubosti P 800 a již bez vlhčení pažbu 2x přebrousíme. Tím dosáhneme dokonale hladký a naomak velice příjemný povrch.

     Teď nezbývá nic jiného, než se pustit do povrchové úpravy.  Ovšem to je ta nejsložitější otázka.

     Co použít na ochranu dřeva. ???

     Návodů je málo, rad dosti ale co je nejlepší ???  Na to asi neexistuje jednoznačná odpověď. Doporučuje se napustit pažbu včelím voskem. Vosk rozpustit a vlněným hadrem vetřít do pažby a vyleštit. Po té napustit lněným, nebo teakovým olejem. Opět pomocí hadříku napustit a poté vyleštit.

    Někde se dočteme o stejném postupu, ale v opačném pořadí. Z mé zkušenosti vyplývá použití pouze jedné varianty. Buď olej, nebo včelí vosk. Dá se sehnat tzv. "Přírodní lak na dřevo se včelím voskem". To by nemusela být špatná volba. On to vlastně ani není lak. O tom si povíme jinde.

    Olejíčky koupíte v prodejnách barvy - laky. Složitější je to s včelím voskem. Snad prodejny pro včelaře.  Další možností je použití polytury zvané šelak. Je ale docela drahá.

 

    Pokud je pro Vás výše zmíněný materiál nedostupný, zkuste to co já. Použít olej na pažby značky BALSIN.

 

     Na internetu je tato lahvička k mání za částku okolo 90 Kč.

    Máme na výběr mezi třemi druhy - barvami:

  • světlý
  • tmavě hnědý
  • červenohnědý

    Pracuje se s ním velice dobře. Vlněným hadříkem napustíme pažbu a po nasáknutí vyleštíme do sucha. Opakujeme min. 2x.

 

Po jeho aplikaci vystoupí kresba dřeva. Je odolný proti vlhku a vrátí pažbě pěkný vzhled a lesk.

 

Výsledek může vypadat nějak takto:

 

 Nebo takto:

 

Diskusní téma: Oprava - renovace dřevěné pažby

Vynikající olej pro upravu dřeva: Napouštěcí olej Sct. Croix

Datum: 10.04.2013 | Vložil: piluk

Vynikající olej pro upravu dřeva, jak hloubkovou, tak vnější.
Dva nátěry by měli stačit. Přebytek se otře, natírá se houbičkou, štětce se nepoužívají!
Používají opravdoví mistři, kteří pracují se dřevem!
Ti zkušení, se vosku kupodivu vyhýbají.
Šelak je na dřevo super, ale myslím že je na bázi lihových rozpouštědel, takže pozor na zacházení! Šelak se skládá z pevných částí různých více či méně exotických materiálů a podle toho se odvíjí jeho cena. jeho vrstva je velmi tenká a neovlivňuje vlastnosti dřeva, používá se na hudebních nástrojích, hlavně smyčcových.

Balsin

Datum: 27.11.2012 | Vložil: Přema

Zdravím,
předem chci poděkovat za super stránky, který mi dost pomohly při renovaci staré vzduchovky. Mám dotaz při použití balsinu necháváme den přestávky mezi každým nanášením balsinu a doleštěním? Nebo to opakování 3x děláme hned po sobě a pak ihned můžeme kompletovat vzduchovku??

včelí vosk

Datum: 04.07.2012 | Vložil: adam

Dobrý den,
chci se zeptat jestli ten včelí vosk mám rozpouštět jen somotný? A po aplikaci včelího vosku už teda nemusím použít teakový olej? Omlouvám se že se tak blbě ptám, ale je to moje prní pažba co renovuji.No doufám že tu impregnaci nějak zvládnu. Děkuji za jakoukoliv radu

Re: včelí vosk

Datum: 16.08.2012 | Vložil: Martin

Mám dobrou zkušenost s rozpuštěním v benzínu(třeba do zapalovače), vytvoří to kaši, dobře se s tím pracuje. Benzín se vypaří a pak rozleštit.

šelak

Datum: 20.07.2011 | Vložil: Jirka

Šelak není vůbec drahej,a vydrží velice dlouho.spotřeba na celou pažbu je neuvěřitelně malá,rozpouští se v technickém lihu,může se čistit,ale je to časově náročné,práce trvá asi týden,a zhruba 20 dnů potom tvrdne.Dřevo je díky šelaku tmavší,a odstín si uděláme dle vrstvy šelaku.Je velice tvrdý a příjenmý.Ale je to časově náročnější.

<< 1 | 2

Přidat nový příspěvek