Oprava - renovace dřevěné pažby

16.02.2010 12:24

Jak na již notně unavenou dřevěnou pažbu ???

 

    Pokud není příliš zničená, tedy když nám nechybí části pažby, tak renovace nebude příliš složitá. Určitě ale zabere několik ne málo hodin práce. Převážně broušení.

 

    Vypadá-li pažba třeba tak jako na obrázku i hůře, nezbyde nic jiného, než odstranit starý nátěr.

 

    V tomto případě nám postačí smirkový papír (několik smirkových papírů). Začneme s hrubostí "P 100". Měla by postačovat k odstranění starého a již odpadávajícího laku. Vyskytují-li se někde hlubší rýhy, prohlubně, pomůže nám při jejich likvidaci nebo alespoň k jejich rozbroušení do ztracena smirkový papír o hrubosti "P 80" nebo hrubší. Čím větší hrubost použijeme, o to více postupného broušení nás čeká.  Rovněž použijeme takto hrubé smirky na vyrovnání vzniklých nerovností, vrypů, škrábanců a pod.

    Stane-li se, že získáme vzduchovku u které se již někdo pokoušel o renovaci tím, že ji natřel syntetickým lakem a pod. a ono se nám to nelíbí (takový materiál na pažby nepatří), použijeme na jeho odstranění kousky skla. Pozor na manipulaci ať se nepořežete.

    Pokud nechceme poškrábat lak na řezbě (rybině), bude vhodné tuto přelepit - nejlépe papírovou lepící páskou, kterou používají malíři. Dá se koupit v drogeriích s malířskými potřebami, barvy laky, OBI, Baumax apod. Páskou přelepíme část pažby, kterou chceme ochránit a přebývající pásku odřežeme. Např. odlamovacím nožem apod. Řezba se většinou čistí za pomocí kartáčků.

     S broušením nemusíte spěchat. Není to práce na jeden den. V momentě, kdy přebrousíme celou pažbu smirkem o hrubosti P 100, otřeme celou pažbu vlhkým hadrem a necháme ji proschnout. Tím se nám postaví dřevěné chloupky. Pokud výsledek není ještě uspokojivý, můžeme brošení hrubostí P 100 opakovat. Pokud máme pažbu vyrovnanou a odstraněn starý nátěr, opět pažbu přejedeme vlhkým hadrem, vysušíme a dáme se opět do broušení. Tentokrát smirkem o hrubosti P 150 - 180, dle potřeby a dostupnosti. Po každém přebroušení opět navlhčit a nechat proschnout. Poté si veme na pomoc smirek hrubosti P 500. Po prvním broušení uvidíte, ale hlavně ucítíte ten rozdíl, kdy se vám pažba krásně vyhladí. Opět pažbu navlhčíme a osušíme. Poté přebrousíme ještě jednou stejným smirkem.

     Těm, kterým tento výsledek stačí, mohou přistoupit k povrchové úpravě. Ti kterým tento výsledek nestačí a chtějí mít pažbu dokonalou, tak se určitě pustí do dalšího broušení. Vezmeme na pomoc smirek o hrubosti P 800 a již bez vlhčení pažbu 2x přebrousíme. Tím dosáhneme dokonale hladký a naomak velice příjemný povrch.

     Teď nezbývá nic jiného, než se pustit do povrchové úpravy.  Ovšem to je ta nejsložitější otázka.

     Co použít na ochranu dřeva. ???

     Návodů je málo, rad dosti ale co je nejlepší ???  Na to asi neexistuje jednoznačná odpověď. Doporučuje se napustit pažbu včelím voskem. Vosk rozpustit a vlněným hadrem vetřít do pažby a vyleštit. Po té napustit lněným, nebo teakovým olejem. Opět pomocí hadříku napustit a poté vyleštit.

    Někde se dočteme o stejném postupu, ale v opačném pořadí. Z mé zkušenosti vyplývá použití pouze jedné varianty. Buď olej, nebo včelí vosk. Dá se sehnat tzv. "Přírodní lak na dřevo se včelím voskem". To by nemusela být špatná volba. On to vlastně ani není lak. O tom si povíme jinde.

    Olejíčky koupíte v prodejnách barvy - laky. Složitější je to s včelím voskem. Snad prodejny pro včelaře.  Další možností je použití polytury zvané šelak. Je ale docela drahá.

 

    Pokud je pro Vás výše zmíněný materiál nedostupný, zkuste to co já. Použít olej na pažby značky BALSIN.

 

     Na internetu je tato lahvička k mání za částku okolo 90 Kč.

    Máme na výběr mezi třemi druhy - barvami:

  • světlý
  • tmavě hnědý
  • červenohnědý

    Pracuje se s ním velice dobře. Vlněným hadříkem napustíme pažbu a po nasáknutí vyleštíme do sucha. Opakujeme min. 2x.

 

Po jeho aplikaci vystoupí kresba dřeva. Je odolný proti vlhku a vrátí pažbě pěkný vzhled a lesk.

 

Výsledek může vypadat nějak takto:

 

 Nebo takto:

 

Diskusní téma: Oprava - renovace dřevěné pažby

Tung oil / lněný olej / hard wax oil

Datum: 06.09.2018 | Vložil: Ondřej

Ahoj,
dovolím si přispět svou zkušeností s napouštěním dřeva. Zabývám se stavbou dřevěných lodí a se dřevem jsem si užil své. Nejjednoduší úprava je napouštět dřevo čistým lněným olejem. Několikrát a vždy setřít co se nevsákne během cca 10-20minut. Moc dobrej je Tungový olej. Má tu skvělou vlastnost, že dokáže vytvrzovat dřevo. Musí se vždy dokonale vetřít do dřeva, jinak udělá na dřevě nežádoucí film. Vše opakovat minimálně 5x, spíš více. Tungový olej má malé molekuly které dokáží prosáknout hlouběji do dřeva ( doporučuje se olej před aplikací ohřát ) a celý povrch po vyschnutí ( několik dní ) vytvrdí. Má však tu nežádoucí vlastnost, že zapáchá někde mezi smaženým řízkemn a starými ponožkami. Dokud dokonale nevyschne. Další dobrou zkušenost mám s hardwax olejem.

John

Datum: 25.10.2016 | Vložil: Smitha337

This is a great blog, would you be involved in doing an interview about how you created it? If so email me! ecekfkkedcddaebd

čím vyplnit propadliny od červotoče

Datum: 28.09.2016 | Vložil: zdenek

Renovuji pažbu pušky která má poškozené hlaviště od červotoče , vyplnil jsem místa nejvíce zasažena která se prohýbala kalafunou rozředěnou v lihu opakoval jem to tolikrát dokud se materiál nenasákl a pažba se zpevnila je tvrdá. Ale vypadali mi tam malé kousky . Čím to zadělat aby se to nechalo namořit a ošetřit lněným olejem Děkuji za případnou radu a odpověď.

Re: čím vyplnit propadliny od červotoče

Datum: 04.08.2021 | Vložil: Bill

Dobře se drobné dírky ve dřeve zadělají odbrusem z vibrační brusky, kterou naředím kvalitním lepidlem na dřevo, nejlépe třídy D4. Drobné piliny z brusky naředím lepidlem na kaši a tu vetřu do dírek. Je to původní materiál dřeva a dá se bez problémů dále brousit a leštit nebo napouštět. Tuto metodu používám při renovaci starého nábytku.

Bodák

Datum: 19.07.2016 | Vložil: Jiří

Ahoj..mám Bodák z II.svetove.byl 71 let pod zemí..je zrezly nicméně jsem rze dál nějakou dolů..vypadá to celkem hezky..jde mi o strenku.Je od rzi taky drátěným kartáčem ji celou vydru což nechci..jak se dá zbavit tři ze dřeva?

Černá část pažby u S 631

Datum: 07.03.2016 | Vložil: Lukin

Dobrý večer, mám slávii 631, která je asi 30 - 40 let stará, a zajímalo by mě, jak zrenovovat tu černou část, která u mně víceméně ztratila černou barvu. Jak, potažmo čím ji tu barvu navrátit, děkuji za odpověď, jinak super NÁVOD!!!

spotřeba Balsinu

Datum: 03.01.2016 | Vložil: Mates

Jaká je prosím spotřeba Balsinu na celou pažbu ? bude mi stačit jedna lahvička ? :) děkuji za odpověď

Re: spotřeba Balsinu

Datum: 28.09.2017 | Vložil: Ondra

No, je mi jasné, že už jsi to asi dávno zjistil, ale tak pro ostatní: 1 lahvička mi vystačila na dvě vzduchovky. Nanášel jsem štětečkem a dal jsem +- 5 vrstev.

Teakový Olej

Datum: 22.07.2013 | Vložil: Jan

Moc děkuji za tento návod použil jsem ho při renovaci pažby své brokovnice,na namoření jsem použil teakový olej,vypadá to skvěle :)

Málem bych zapoměl

Datum: 10.04.2013 | Vložil: piluk

že Napouštěcí olej Sct. Croix
je vhodný taky na ochranu kovů.
Proti rzi.
Narazil jsem na tento olej, když jsem sháněl Teakový olej,
který jsem v čisté formě jaksi nesehnal.
A ty ostatní sračky co se v Čechách prodávají, jsou ve směs
jakési taháky za nos. Koupil jsem si polituru se včelím voskem, ale ten to nevidělo ani z družice! Nakonec posloužil jako velmi kvalitní podpalovač!

1 | 2 >>

Přidat nový příspěvek