Moření dřevěné pažby

05.04.2011 20:14

Zdá se Vám barva Vaší pažby jednotvárná ? Nebo je již v takovém stavu, že ji oživí jen nová barva?

V tom případě je pomoc velice jednoduchá. Na pomoc si vememe lihové mořidlo na dřevo. Je k sehnání v jakékoli drogerii zaměřené na barvy a laky, nebo v supermarketech pro kutily jako je OBI, Baumax, Hornbach a jím podobné. Je  nabízeno v široké škále barev. Jeho cena se pohybuje cca od 90 do 130 Kč.

 

Jedno z mnoha balení:

 

A jak na to?

 

V prvé řadě si připravíme pažbu do finální podoby. Postupovat budeme obdobně, jako v článku oprava pažby - ta část, která pojednává o úpravě povrchu od odstranění starého nátěru až po broušení tím nejjemnějším smirkovým papírem (hrubost cca 800 - 1000).

 

 

Odstraníme veškerý prach a můžeme se pustit do moření.

Trochu mořidla si nalejem do vhodné nádobky, misky ... a štětcem pěkně ve směru vláken pažbu mořidlem přetřeme.

 

 

Po zaschnutí ji velice lehounce přejedeme smirkem hrubostí, kterou jsme použili jako poslední. Opravdu jen lehounce.

 

 

Tím je moření u konce. Nyní zbývá opazřit pažbu nějakou povrchovou úpravou - politurou, která ochrání jak dřevo, tak i naši novou barvu.

Můžeme použít olejíček na pažby zn. Balsin jako ve zmiňovaném článku o renovaci dřevěné pažby, nebo použít jinou metodu jako např. napuštění  nějakým olejem na dřevo - buď lněným či teakovým, nebo pažbu opatříme nátěrem ze včelího vosku či přírodním lakem na dřevo s včelím voskem a jejich následné vyleštění. O tom ale později.