Oprava Kovových částí

26.02.2010 12:56

Oprava kovových částí.

 

Kdy budeme řešit opravu kovových částí ?

  • Když se na nich bude vyskytovat rez

 

  • Když budou na kovu škrábance většího rozsahu

 

  • když bude poškozené černění

     A co se stím dá dělat ???

    Problém je, že originál je proveden brynýrováním (černěním za tepla). Tento postup v domácích podmínkách asi nebude možný. Takže jedno řešení je -  zabalit požadované kousky do balíku a odeslat do zbrojovky na přečernění. Cena za celou vzduchovku bude okolo 1000 Kč. Cena se odvíjí také od toho, v jakém stavu ji tam pošleme. Pokud bude rezavá, bude cena vyšší než když ji vyčistíme a vyleštíme do zrcadlova.

 

    Druhým řešením je zkusit provést " černění za studena" některým z dostupných přípravků. Výsledek sice nebude tak dokonalý jako od výrobce, ale oproti rezavým kouskům a vzhledem k možnostem bude výsledek postačující. Ale o tom až později.

 

    Nejdříve si musíme poškozený díl upravit. To znamená, že nás čeká nějaké to broušení či smirkování. Máme-li poškozní jen na malém kousku a není tam moc rzi, použijeme na úpravu jemný smirek a očistíme poškozené místo do hladkého kovového lesku. Pokud je poškození většího rozsahu, nebo je díl napaden z větší části rzí, je vhodnější přebrousit celý díl.

    Začneme odstraňováním rzi a hrubé dorovnávání povrchu. Použijeme na to smirek o hrubosti P 100. Tím odstraníme starý brynýr, veškerou rez a podáří se nám s ním zarovnat případné větší vrypy.

    Dojdeme-li k uspokojivému výsledku, začneme kov vyhlazovat za použití smirku o hrubosti P 500.

     Bude li výsledek uspokojivý, bude se nám to líbit, můžeme pokračovat v leštění. I zde použijeme smirek, tentokráte hrubosti P 800.

Po skončení broušení, bude kovový povrch vypadat jako kdybychom ho dali pochromovat. Fajnšmekři mohou na závěr použít ještě brusnou pastu, ale to již není třeba.

     Dalším krokem bude odmaštění.  Tomuto kroku věnujte náležitou pozornost. Na mastných skvrnách přípravky nepůsobí. Mastné skvrny zanecháte pouhým uchopením dílu holýma rukama.  Čím odmastit nechám na Vás. Přípravků je nespočet. Já používám technický líh a je to postačující. Takže odmašťovacím přípravkem přeleštit raději vícekrát a nesahat holýma rukama.

 

    Tak a teď jsme připraceni na vlastní černění.

    

    Na trhu se vyskytují více méně dva finančně dostupné a pro aplikaci snadno použitelné výrobky. 

  • Klever rychločernění - 50 ml lahvička se pohybuje okolo 270 Kč.
  • Tetra gun liquid blue 2,7 oz - lahvička 77 g za cenu okolo 200 Kč.

    S přípravkem Klever je práce snadnější, ale podle mého názoru je výsledek dokonalejší za použití přípravku Tetra Gun. Klever je více do černa, Tetra Gun má modročernou barvu.  Navíc má Tetra Gun kompaktnější odstín.  Výběr ponechám na Vás, oba dva přípravky jsou uspokojivé.

 

    Ovšem má to i své omezení, Tetra Gun Vám nechytne na každý kov. Je limitován obsahem chromu a já nevím čeho ještě. Výsledek je pak velice nepěkný, hraje to všemi barvami. Od fialové přez zelenou a černou. No jako duha.  Klever chytl zatím na vše, co jsem měl v ruce.

Postup s přípravkem Klever:

 

    Jednoznačně používejte gumové rukavice. Před zahájením prací si nachystejte lavorek se studenou vodou a pár hadříků. Také štěteček. Postačí štětec pro děti do školy. Spíše plochý, ale není podmínkou. Pokud pracujeme doma, tak ještě nějakou gumovou podložku. Máme-li vše připraveno, můžeme začít.

    Na odmaštěný díl štětcem nanášíme přípravek Klever. Pod štětcem se nám začne vytvářet černý povrch. Takto potřeme celý díl. Necháme ho zaschnout. Objeví se nám na něj takový narezlý (nahnědlý) povrch. Po zaschnutí celý přečerněný díl omyjeme studenou vodou. Osušíme suchým hadrem a překontrolujeme výsledek. Pravděpodobně budeme muset postup alespoň  jetě jednou opakovat.

Jsme-li s výsledkem spokojeni tak na závěr omytý a vysušený přípravek potřeme některým z olejů na zbraně a vyleštíme do sucha.

  

 

Postup s přípravkem Tetra gun:

 

     Přípravné práce jsou stejné jako u předcházejícího postupu. Rozdíl je v aplikaci vlastního přípravku. Ten nanášíme na kov bavlněným hadříkem navlhčeným černícím přípravkem. Po načernění necháme pár minut působit a poté neutralizujeme vodou. Po opláchnutí otřeme do sucha. Tento postup opakujeme alespoň třikrát. Výsledkem bude pěkný modročerný povrch, který se velice podobá originálnímu černění.  I zde provedeme konečné ošetření povrchu olejem na zbraně.

 

    Jaký olej použít ?

 

    To záleží na Vás. K dpozici se nabízí široká škála olejů. Např. Olej na šicí stroje, Konkor 101, Balistol, Brunox ...

    Já nejraději používám značku Brunox. Nejenže dobře namaže i kluzné části, ale dá materiálu pěkný lesk,  odolává vodě a našim prstům. Podle mého názoru i příjemně voní.

Diskusní téma: Oprava Kovových částí

v lesku

Datum: 24.07.2015 | Vložil: Martin

Mám dotaz, když to nechci černit a chci to nechat v lesku, čím udělat povrchovou úpravu ? Díky za radu

info.ruská vzduchovka asi slavia 603

Datum: 13.04.2015 | Vložil: petr kosiarz

Zdravím dostal jsem ji a chci sní střílet a trénovat, jen byla rezavá , tak už jde sklápět ale jak se natáhne, nevystřelí a spoušt je dole pořád tak nevím co s tím.
Také pažba je pobarvená a já s ní chci mít pěkný kousek a i na tréning a sportovní střelbu , víte prosím radu ..petrkozz@seznam.cz, nevím jestli žetlzo mohu smitkovat a dřevěnou pažbu také ...díky za info i radu

Odolnost černění

Datum: 27.02.2013 | Vložil: Josef

Chtěl bych se zeptat na stálost černění za studena. Nalezl jsem na půdě jednu Slavii 631, která má z vrchu drobnou lišku a chtěl bych si ji dát do pořádku. Co jsem však pročítal fóra tak se často lidé zmiňují, že černění za studena se používáním zbraně ohmatá a je potřeba jej provést znova. Máte podobnou zkušenost?

Přidat nový příspěvek